Google Search Console Kaydı ve Website Doğrulama Nasıl Yapılır?

Merhaba, Google’da websitenizin görünür olması için websitenizi google’a kaydetmeniz ve mülk doğrulaması yapmanız yeterlidir. Bu yazımızda google kayıt olma ve site doğrulama işlemlerini adım adım anlatacağız.

Seo Dersleri Sayfamızı ziyaret ederek serinin tüm yazılarını inceleyebilirsiniz.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console, Google tarafından website sahiplerine sunulan bir web paneli. Bu sayfaya kaydolarak Google tarafından websitenizin incelenmesinde, indexlenmesinde herhangi bir sorun var mı bunu görebilirsiniz. İçerisinde hata raporlama, istatistikler, arama performansı (sayfa bazlı veya anahtar kelime bazlı olacak) bulunan bu sayfa websitenizin Google’daki görünürlüğünü iyileştirmeniz için gereken bir çok aracı barındırıyor.

Başlıca özellikler

  • Arama performansı sayfası ile websitenizin arama sorgularındaki performansını veya sayfa bazlı performansını inceleyebilirsiniz.
  • Site haritası sayfası sayesinde sitenizin site haritasını google’a bildirebilirsiniz ve websitenizin daha hızlı indexlenmesini sağlayabilirsiniz.
  • Raporlar ile google tarafından websitenizin hangi sayfasının indexlenmediğini ve ne nedenden dolayı sorun yaşadığını öğrenebilir ve önlemler alabilirsiniz.
  • Google arama görünürlüğünüzü tamamen sonlandırmak isterseniz de google search console üzerinden bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Google tarafından bize sağlanan başlıca özellikler bu şekilde. Daha fazla ayrıntı için google search console’u ziyaret etmenizi öneririm.

Google Search Console Website Eklemek ve Doğrulamak

Google Search Console’da websitemizin yer alması ve üzerinde kontrol sahibi olabilmemiz için öncelikle mülkü doğrulamamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekli.

Google search console’a ilk kez giriyorsanız aşağıdaki şekilde bir sayfa sizleri karşılayacakdır. Buradan sağda bulunan URL ön eki seçeneğini kullanarak ilerlemeliyiz.

Sağ tarafda bulunan ‘url ön eki’ formuna website adresinizi girdikten sonra devam’a basıyoruz. Ardından sahipliği doğrulamamız için aşağıdaki şekilde bir ekran açılıyor.

Burada websitenin sahipliğini doğrulamamız için bir kaç seçenek bizleri karşılıyor.

  • HTML Dosyası
  • HTML Etiketi
  • Google Analytics
  • Google Etiket Yöneticisi
  • Alan Adı Sağlayıcı

Bu seçeneklerden ilk ikisini nasıl gerçekleştireceğinizi bu yazımızda anlatacağız.

HTML dosyası ile website sahipliği doğrulaması

Bu işlemi gerçekleştirebilmeniz için websitenizin FTP bilgilerine sahip olmanız gerekir. Çünkü google tarafından sağlanan html dosyasını websitenizin ana dizinine yüklemeniz gerekmektedir.

Eğer websitenizin FTP bilgilerine erişiminiz var ise dosyayı indirip websitenizin ana dizinine yükledikten sonra doğrula butonuna basmanız yeterli olacaktır.

Bu işlemi gerçekleştirebilmek için de aynı şekilde websitenizin FTP bilgilerine sahip olmanız gerekmektedir. Eğer wordpress kullanıyorsanız bunun için kullanabileceğiniz eklentiler bulunmaktadır. Websitenizin ana dizininde bulunan index dosyasının <head> </head> etiketleri arasına burada kopyaladığınız meta etiketini yapıştırmalısınız.

Seo Dersleri Sayfamızı ziyaret ederek serinin tüm yazılarını inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Alışveriş Sepeti
Hemen iletişime geçin!