Bu makalede ayrıntılı olarak içe aktarma ve dışa aktarma seçeneklerinden bahsedeceğiz. phpMyadmin kolay bir şekilde sunucumuzdaki MySQL veritabanlarını yönetmemizi sağlayan bir araçtır. Basit arayüzü ile bizleri yönlendirir ve aradığımız özellikleri hemen bulmamızı sağlar. Bu makalemizde SQL dosyası ile veritabanı içe aktarma (import) veya dışa aktarma (export) işlemlerinden bahsedeceğim. Ek olarak da dışa aktarma ve içe aktarma sırasında seçilebilen özel ayarlardan da sizlere bahsedeceğim.
SQL Nedir?
SQL, veritabanlarımızdaki tüm işlemleri yapmamızı sağlayan programlama dilidir. Bu yazımızda bahsettiğimiz SQL dosyası ise veritabanımızı temsil eden sorguların bulunduğu dosya yapısıdır. İçerisinde sql komutları bulunur ve bu sayede veritabanımızdaki mevcut verilerin yedeğini almamızı sağlar.
phpMyAdmin Kısaca Nedir?
phpMyadmin MySQL veritabanlarını yönetmemizi sağlayan bir araçtır. Kurulumu ve kullanımı için gerekli makaleleri websitemize ekliyor olacağım. phpMyAdmin sayesinde kodlama bilmeden veritabanımız üzerinde işlemler gerçekleştirebiliyoruz. Başlıca işlemler ise veritabanı oluşturma, içe aktarma, dışa aktarma, tablo oluşturma ve benzeri işlemlerdir.
phpMyAdmin kurulumu sistemlere göre farklılıklar göstermektedir bu nedenle her sistem için ayrı kurulum videosunu ve yazısını bloğumuzda paylaşacağız.
Yazımız boyunca phpMyAdmin Türkçe versiyonunu kullanacağım. Eğer farklı bir dil kullanıyorsanız anasayfada bulunan menüden değiştirebilirsiniz.
phpMyAdmin Arayüz Dili Değiştirme

phpMyAdmin ile Veritabanı Oluşturma Ve Seçme İşlemi
Öncelikle sağ üst menüden “Veritabanları” seçeneğine tıklıyoruz.

Sonrasında aşağıdaki gibi bir form bizi karşılayacaktır. Buradan oluşturmak istediğimiz veritabanı adını yazıp “Oluştur”‘a tıklıyoruz. Ardından veritabanlarımız

Ardından oluşturduğumuz veritabanı sayfanın devamında listelenecektir. Listelendikten sonra oluşturduğumuz veritabanının adına tıklıyoruz ve kullanmak için seçmiş oluyoruz.

Bu sayede veritabanımızı seçtik artık o veritabanı üzerinde işlem yapabiliriz.
Herhangi bir vertabanı veya tablo üzerinde işlem yapmak için öncelikle onu seçmek gerekli. Bu yazı boyunca veritabanı değiştirmeniz gerektiğinde bu işlemi uygulamanız gerekiyor.
Veritabanı SQL Dosyası İçe Aktarma (SQL import)
İki tür içe aktarma vardır biri hiçbir ayarlar değiştirmeden direk dosya yükleme ikincisi ise özel ayarlar ile dosya yükleme şeklidir. İlk önce basit içe aktarma şeklini anlatıcam sonrasında ise özel ayarları sizinle paylaşacağım.
Tabi herşey den önce önceki adımlarda gösterdiğimiz kullanmak istediğimiz veritabanını seçiyoruz. Ve kaldığımız yerden devam edebiliriz.
Basit İçe Aktarma (Basic SQL import)
Basit olarak hali hazırda bulunan SQL dosyasını içe aktarmak için yukarıdaki menüden “İçe Aktar” ı seçiyoruz ve sonrasında dosya yükleme butonuna tıklayıp dosyamızı seçiyoruz. Ardından sayfanın en altında yer alan “İçe Aktar” butonuna tıklıyoruz. Basit içe aktarma işlemi bu kadardı.

Gelişmiş İçe Aktarma Seçenekleri (Advanced import options)
Sizler için yine aynı “İçe Aktar” sayfasında yer alan özellikleri derledim buyurun:
Kısmi İçe Aktarma Özelliği
Dosya boyutunuz çok büyük ise dosyanın belli bir bölümünü içe aktarmayı seçebilirsiniz. Bunun için bir başlangıç satırı belirlemeniz gerekiyor. Böylelikle php zaman aşımının yetersiz olduğu zamanlarda dosyanızı parça parça içe aktarabilirsiniz.

Dış Anahtar Denetimi
Dış anahtarlar veritabanındaki tablolar arasındaki ilişkiyi belirten sütunlardır. Bu sütünun değeri ilgili diğer tabloda da bulunmak zorundadır. Bulunmaması durumunda veri tutarlı olmaz. Eğer içe aktarırken bunun denetimini yapmak istiyorsanız bu ayar seçili olmalıdır.
Biçim
Biçim Dışa aktarılacak dosyanın formatıdır. Biz bu yazımızda “SQL” seçeceğiz ama farklı ihtiyaçlara uygun seçenekler şu şekildedir:
- CSV
- ESRI Şekil Dosyası
- MedyaViki Tablosu
- OpenDocument Spreadsheet
- SQL
- XML
Şeklindedir.
Biçim-belli seçenekler:
Biçim belli seçenekler içe/dışa aktarma dosya türüne bağlı seçeneklerdir. Örneğin SQL de veritabanı oluşturma vs işlemleri için belli yapılar kullanılır.
SQL Dışa Aktarma (Yedekleme) ( SQL Export )
Yazımızın bu kısmında dışa aktarma seçenekelerinden bahsedeceğim. Öncelikle önceki adımdaki gibi üstten “Veritabanları” menüsüne tıklayıp işlem yapmak istediğiniz veritabanını seçin. Sonrasında “Dışa Aktar” menüsüne tıklayın.
Basit SQL Dışa aktarma (Basic SQL Export)
Öncelikle basitçe bir SQL dosyasını dışa aktarmakdan bahsedelim. Veritabanınızı seçtikden sonra Dışa aktar sayfasına gidiyoruz.
Dışa aktarma yöntemi “Hızlı”
Biçim “SQL”
Şeklinde seçtikden sonra “Dışa Aktar” butonuna tıklıyoruz. Ve işlem tamamdır.

Gelişmiş SQL Dışa Aktarma Seçenekleri (Advanced SQL Export Options)
Gelişmiş dışa aktarma seçenekleri çok fazla olduğu niçin en önemli seçeneklerden bahsedeceğim.
Biçim & Yapı & Veri
Yapı ve veri dahil etme özelliği. Bu özellik ile veritabanınızı dışa aktarırken sadece tablo yapısını veya sadece veriyi dışa aktarabilirsiniz. Böylelikle eğer sadece veri yada sadece tablo yapısı gerektiren bir durum var ise boşuna büyük boyutlu dosyalar ile uğraşmayız.
Biçim: Dışa aktarılacak dosya formatı
Tablolar -> Yapı Sütunu : Bu sütun seçilirse boş bir veritabanına içe aktarıcaksak önce tabloları oluşturmasını sağlamış oluruz.
Tablolar->Veri : Bu sütun seçili ise SQL dosyamıza dışa aktardığımız tablolardaki veriler de eklenir.

Bu konuyu şöyle özetleyelim
Diyelim ki hali hazırda aynı tablo yapısına sahip iki adet veritabanınız var. Bunlar arasında veri taşımak isterseniz “yapı” sütununu seçmenize gerek yok sadece veri sütununu seçeerek dışa aktarın ve çıktı SQL dosyasını diğer veritabanından içe aktarın.
Eğer içe aktaracağınız veritabanında hiç tablo yoksa “Yapı” sütununu da seçmeniz gerekiyor. Mevcut tablo yapısı ile birlikte çıktı alacaksınız ve içe aktarırken önce bu tablo yapısını hedef veritabanına oluşturacak.
Çıktı
Çıktı sayfasında yer alan ayarlardan en çok kullanılanları kırmızı ok ile gösterdim.

İlk ayar “Dosya karakter grubu” dosyamızın karakter kodlamasını seçmemize yarar.
İkinci ayar ise “Sıkıştırma” çıktı aldığımız SQL dosyasını zip veya diğer formatlarda sıkıştırmamızı sağlar.
Özet
Bu yazımızda phpMyAdmin kullanırken işinize çok yarayacak içe aktarma ve dışa aktarma (Yedekleme) konularından bahsettim. Basit ve gelişmiş seçenekleri de anlatarak öğretici bir makale yazdığımı düşünüyorum. Sorularınızı yorumlarda sorabilirsiniz. Teşekkürler.